ZGODOVINA

ROKOMET V TRBOVLJAH

Tako kot v drugih večjih slovenskih krajih so tudi v Trbovljah v začetku igrali veliki rokomet in sicer na nogometnem igrišču. Trboveljčani so naslov prvaka v velikem rokometu osvojili že v sezoni 1956/57. Ženski ekipi, ki je bila prav tako ustanovljena leta 1952 pa je ta podvig, to je naslov prvakinj, uspel že celo eno sezono prej. Vzporedno z začetki velikega rokometa so se igralci poizkušali tudi v manjši različici tega športa, predhodniku današnjega rokometa. Prav slednji je leta 1958 v tedanji Jugoslaviji povsem nadomestil velikega. Rudar pa je potreboval dobrih deset let, da je tudi v malem rokometu dosegel enega svojih največjih uspehov.

Stara 1
Ženska ekipa v prvi sezoni 1952/53
Z leve: Slavi Zaman, Marija Baloh, Vera Okorn, Dora Zagorc, Marta Ramšak, Dragi Bola, Mita Kek, Rezi Jelen, Helca Krasnik, Vera Žagar, Hilda Bauer

Bilo je v sezoni 1963/64, ko se je z osvojitvijo naslova republiškega prvaka, kot prvi med slovenskimi rokometnimi moštvi uvrstil v jugoslovansko zvezno ligo. Ekipa, ki ji je to uspelo, se je vpisala v trboveljsko rokometno zgodovino kot zlata selekcija, obdobje, v katerem je vse mesto dihalo za rokomet, pa kot zlato obdobje trboveljskega rokometa. Žal je to obdobje trajalo le tri sezone, v sezoni 1966/67 se je namreč Rudar poslovil od zvezne lige. Po letih krize in večjih ter manjših vzponih in padcih se je v prvo republiško slovensko ligo povzpel v sezoni 1984/85. Leto pozneje je podpisal prvo uradno sponzorsko pogodbo s Strojno tovarno Trbovlje – v sezoni 1990/91 pa po 26-ih letih spet osvojih naslov republiškega prvaka. V družbi najboljših je vztrajal šest let, nato pa iz nje izpadel, vanjo pa se znova vrnil v sezoni 1999/2000. V prvi slovenski rokometni ligi pa igra pomembno vlogo tudi danes. Dvakrat se je klub uspel uvrstiti tudi v evropsko tekmovanje. V pokalu EHF je nastopil po uspehu leta 1995, tja pa se je uvrstil tudi po uspešnem nastopanju v sezoni 2003.

Stara 2
Ekipa, ki se je v kvalifikacijah uvrstila v I. zvezno ligo
Stojijo z leve: Zuapnćić, Šparemblek, Mrežar, Marguč, Berdnik, Ačkun, Škrinjar, Bašič
Čepijo z leve: Kern, Kmetič, Jelen, Dornik, Jekoš

Trboveljskim prirediteljem je ob 50-letnici RK Rudar uspelo pripraviti turnir, imenovan »revija rokometnih zvezdnikov«. Na slovenskih igriščih močnejšega turnirja še ni bilo. Ob gostiteljih so na njem nastopile še tri ekipe iz samega evropskega vrha: nemški klub THW KIEL z vsemi možnimi lovorikami, madžarski prvak FOTEX KC VESZPREM in večkratni slovenski prvak CELJE PIVOVARNA LAŠKO.